Help

Heb je een vraag over online namen trekken? Bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden.

E-mail

 • Help! Een e-mail komt niet aan
  Kijk even in je spambox of de e-mail daar misschien staat. Zorg dat je mailbox niet vol is. Voeg drawnames@drawnames.be toe aan je Contactpersonen of Veilige lijst (bij Outlook) zodat onze afzender wordt toegestaan. Je kan de link naar de groepspagina via deze link ophalen. Op de groepspagina staat je verlanglijstje en getrokken naam.

  Heb je One.com als provider? Momenteel is er een probleem met het One.com spamfilter waardoor
  e-mail niet altijd aankomt. Neem contact op met One.com Support om het probleem te melden of zet het spamfilter tijdelijk uit.
 • Ik wil een e-mailbericht dat niet is aangekomen opnieuw sturen
  Je kan de link naar de groepspagina via deze link ophalen. Op de groepspagina staat je verlanglijstje en getrokken lootje. De organisator kan een uitnodiging ook opnieuw sturen via de groepspagina. Controleer of het e-mailadres goed is ingevuld. De organisator kan een verkeerd e-mailadres aanpassen op de groepspagina.
 • Hoe kan ik een e-mailadres wijzigen?
  De organisator kan dit doen op de groepspagina. Als je een wachtwoord hebt aangemaakt, kun je dit ook zelf via 'Mijn account'.
 • Ik wil één e-mailadres voor meerdere personen gebruiken
  Dat kan. In het onderwerp van het mailtje staat de naam voor wie het is.
 • Het bericht dat ik verstuurd heb, is niet bij iedereen aangekomen
  Een groepsbericht wordt verstuurd naar iedereen die de uitnodiging heeft geaccepteerd. Als je nog niet hebt aangegeven dat je meedoet, krijg je geen e-mail over nieuwe berichten.

Link Kwijt

 • Ik ben de link naar mijn getrokken naam kwijt
  Ga naar de groepspagina. Daar vind je de link naar je getrokken naam.
 • Ik ben de link naar mijn verlanglijstje kwijt
  Ga naar de groepspagina. Daar vind je de link naar je verlanglijstje.
 • Ik ben de link naar de groepspagina kwijt
  Hier vind je de link naar de groepspagina.

Verlanglijstje

 • Kan ik een verlanglijstje voor mijn kind toevoegen aan de groep?
  Je kan dit doen door op de groepspagina onder het kopje kinderverlanglijstjes te klikken op 'Kinderverlanglijstje toevoegen'. Het verlanglijstje van je kind wordt aan jouw e-mailadres gekoppeld. Kinderen met een kinderverlanglijstjes doen niet mee met namen trekken.
 • Kan ik mijn verlanglijstje van vorig jaar bekijken?
  Als de groep niet meer actief is, kan je het verlanglijstje niet meer bekijken.
 • Kan ik eigen tekst toevoegen aan mijn verlanglijstje?
  Dat kan op het verlanglijstje door op de knop met het pen-icoontje te klikken. Als je hierop klikt kun je zelf je cadeauwensen typen of een link plakken. Je kunt er ook een foto aan toevoegen.
 • Kan ik zelf een foto toevoegen aan mijn verlanglijstje?
  Ja, dat kan. Klik op het camera-icoontje in je verlanglijstje om zelf een foto toe te voegen.
 • Waar kan ik mijn hobby’s en interesses invullen?
  Je kunt hobby’s en interesses invullen en aanpassen onder je verlanglijstje. Degene die jouw lootje getrokken heeft, krijgt daar automatisch bericht van.
 • Kan ik een postadres invullen om elkaar cadeaus te sturen?
  Je kan je postadres invullen op de groepspagina of onder je verlanglijstje. De organisator kan tijdens het aanmaken van de groep, of achteraf via de groepspagina, kiezen of er postadressen worden ingevuld of niet. Het postadres is standaard alleen zichtbaar voor degene die jouw naam heeft getrokken, maar de organisator kan de zichtbaarheid van de postadressen wijzigen op de groepspagina zodat de postadressen voor iedereen zichtbaar zijn.
 • Ik wil mijn verlanglijstje graag aanpassen
  Als je de uitnodiging accepteert, krijg je een mailtje naar de groepspagina. Op deze pagina vind je de link naar je verlanglijstje. Zelfs als de namen zijn getrokken, kun je jouw verlanglijstje nog aanpassen! Degene die jouw naam trekt, ontvangt hiervan automatisch bericht.
 • Zijn de verlanglijstjes voor iedereen zichtbaar?
  Ja, je kunt alle verlanglijstjes van jouw groep bekijken vanaf de groepspagina. Als je een cadeau wilt geven kun je hier een vinkje voor zetten. Iedereen in de groep ziet dit vinkje, behalve degene die het cadeau heeft gevraagd.
  De verlanglijstjes zijn pas zichtbaar als de lootjes zijn getrokken. De organisator kan instellen dat niet alle verlanglijstjes, maar alleen de verlanglijstjes van de getrokken naam zichtbaar zijn.
 • Ik wil kunnen aangeven wat al gekocht is
  Zet een vinkje voor de cadeaus die je wil geven. Zo zien anderen uit de groep wat nog beschikbaar is om te kopen. De eigenaar van het lijstje ziet de vinkjes niet. Momenteel is dit alleen mogelijk bij cadeaus die zijn gekozen uit de cadeau-ideeën.
 • Ik wil een anonieme vraag stellen
  Je kan alleen een anonieme vraag stellen aan je getrokken naam zodra er een verlanglijstje is gemaakt. Als je een vraag hebt gesteld aan je getrokken naam, moet deze vraag eerst gelezen worden voor je een nieuwe vraag kan stellen.

Trekking

 • Ik wil een andere naam trekken dan vorig jaar
  Als je vorig jaar namen hebt getrokken via DrawNames.be kun je dit jaar de getrokken naam uitsluiten van de trekking. Om de uitsluitingen automatisch te laten onthouden gebruik je de groep van vorig jaar.

 • Wie kan zien wie welke naam heeft getrokken?
  Iedereen in de groep ziet alleen welke naam hij zelf heeft getrokken. Vanaf de ingestelde feestdatum kan de organisator een lijst met het getrokken namen van iedereen bekijken vanaf de groepspagina.
 • Wanneer worden de namen getrokken?
  Nadat de organisator de uitnodiging heeft verstuurd, kan elke deelnemer een naam trekken via de link in de uitnodiging. Om het extra spannend te maken kun je ook live namen trekken met elkaar.
 • Kan ik namen trekken met een oneven aantal namen?
  Ja, geen probleem. We trekken voor iedereen een naam!
 • Kan ik de trekking van de namen opnieuw doen?
  Nee, de trekking is definitief. Je kunt ook de uitsluitingen niet meer aanpassen zodra de namen getrokken zijn. Wil je opnieuw namen trekken, geef dan de groep opnieuw op onder een andere naam.
 • Ik wil de trekking doen voordat iedereen heeft gereageerd
  Nadat de organisator de uitnodiging heeft verstuurd, kan elke deelnemer zelf een naam trekken via de link in de uitnodiging. De organisator kan via de groepspagina zien wie nog geen naam heeft getrokken en deze deelnemer hierop wijzen.
 • Kan ik meerdere namen per persoon trekken?
  Ja, de organisator kan instellen dat er twee trekkingen worden gedaan in een groep vanaf 4 personen. Iedereen trekt dan twee verschillende namen, bijvoorbeeld voor een groot en een klein cadeau. Het is nog niet mogelijk om verschillende cadeaubedragen op te geven. Als je twee namen trekt, kan je maximaal twee uitsluitingen per persoon opgeven.
 • Gaat het trekken van de namen wel willekeurig?
  Het werkt net zoals ouderwets namen trekken uit een hoed, maar je trekt nooit je eigen naam. Alle trekkingen zijn mogelijk; het komt dus soms ook voor dat de trekking koppels bevat of wordt gesplitst in groepjes. Als je meerdere jaren bij ons namen trekt, is de kans groter dat je een naam trekt die je nog niet eerder hebt gehad. Een naam die als uitsluiting is ingesteld kun je nooit trekken, maar er blijven altijd meerdere mogelijkheden over. Het maakt niets uit in welke volgorde de groep is opgegeven. Je kunt het zelf proberen!

Opnieuw lootjes trekken

 • Ik wil graag de groep van vorig jaar opnieuw gebruiken
  Als je vorig jaar organisator was, krijg je in oktober een e-mail met de link naar de groep van vorig jaar. Ben je dit mailtje kwijt of heb je het nog niet ontvangen? Je kunt het hier opvragen of log in.

  Ontvang je geen mail? Dan kan het zijn dat de groep van vorig jaar nog actief is. Deze moet je eerst verwijderen vanaf Mijn groepen om opnieuw namen te kunnen trekken. Bekijk 'Hoe kan ik een groep verwijderen?' onder het kopje 'Organisator' hoe je dit kunt doen.
 • Ik wil opnieuw namen trekken met een bestaande groep
  Dat kan als de lootjes zijn getrokken en de feestdatum geweest is. De organisator moet eerst de bestaande groep verwijderen vanaf Mijn feesten. De groep blijft dan beschikbaar om opnieuw namen mee te trekken waarbij niemand dezelfde naam trekt als de vorige keer. Bij het opzetten van de groep kun je nog gegevens wijzigen, verwijderen of toevoegen.

Organisator

 • Ik wil alle getrokken namen bekijken
  Je kunt de lijst met getrokken namen bekijken vanaf de datum van het feest. Hiervoor kan de lijst met getrokken namen niet bekeken worden.
 • Ik heb zelf al namen getrokken. Kan ik alleen verlanglijstjes uitwisselen?
  Ja, maak eenvoudig een verlanglijstjesgroep via e-mail of WhatsApp. Iedereen kan elkaars verlanglijstje bekijken en cadeaus afvinken. Hierbij worden geen namen getrokken. Je kan er later voor kiezen om wel namen te trekken.
 • Ik wil namen trekken via WhatsApp of Facebook Messenger
  De organisator kan hiervoor kiezen na het invullen van de namen. De deelnemers kunnen daarna zelf hun e-mailadres of account koppelen aan de getrokken naam en de groep.
 • Ik kan mijn uitnodiging met maximaal 5 chats delen in WhatsApp. Wat nu?
  Je kan de uitnodiging in een WhatsApp-groep delen waar alle deelnemers inzitten. Als je geen WhatsApp-groep heeft, kan je via de groepspagina de uitnodiging steeds per 5 deelnemers versturen.
 • Ik wil namen trekken met een grote groep
  Een snelle manier om namen te trekken met een grote groep is de deelnemers uit te nodigen met een aanmeldlink. De deelnemers kunnen zich via deze link aanmelden en vullen bij het aanmelden zelf hun naam en e-mailadres in.
  Wil je namen trekken met meer dan 250 personen? Dan is het ook mogelijk om een bestand door te sturen met de namen en e-mailadressen van de deelnemers. Stuur ons een e-mail naar help@drawnames.be en wij helpen je graag verder.
 • Mijn groep is nog niet compleet. Kan ik toch al de namen invullen?
  Ook als de groep nog niet compleet is, kunnen de uitnodigingen al verstuurd worden. Na het bevestigen van de groep kun je nog deelnemers toevoegen of verwijderen.
 • Kan ik de groepsnaam wijzigen?
  Nee, dat is momenteel niet mogelijk.
 • Kan ik de naam van een deelnemer wijzigen?
  Nee, dat is niet mogelijk. Zolang de namen nog niet getrokken zijn, kan de organisator nog iemand toevoegen vanaf de groepspagina. Doe dat eerst en verwijder daarna de deelnemer met de fout gespelde naam.
 • Ik wil als organisator mijn e-mailadres veranderen
  Dat kan alleen als je een account hebt. Je kunt eenvoudig een wachtwoord aanmaken.
 • Ik wil als organisator zelf niet meedoen aan de trekking
  De organisator doet altijd mee aan de trekking. Geef dus de groep op via een e-mailadres van iemand die wél meedoet aan de trekking.
 • Ik wil iemand toevoegen aan de groep
  Dit kan op de groepspagina voor of na de trekking. Klik hiervoor op 'Iemand toevoegen’. Als de namen al getrokken zijn wordt de toegevoegde persoon alsnog meegenomen in de trekking. Wij zorgen ervoor dat elke deelnemer die de getrokken naam al bekeken heeft, geen andere naam ontvangt. Als iedereen de getrokken naam al bekeken heeft, wordt de naam van de organisator gewisseld met de nieuwe deelnemer.
 • Ik wil iemand verwijderen uit de groep
  Vanaf 4 personen kun je iemand verwijderen vanaf de groepspagina, ook als de namen getrokken zijn. De getrokken naam van de verwijderde persoon wordt dan gegeven aan degene die de naam van de verwijderde persoon getrokken had.
 • Ik wil instellen wie welke naam niet mag trekken
  Je kunt uitsluitingen opgeven nadat je alle namen hebt ingevuld, of op de groepspagina zolang de namen nog niet getrokken zijn. Als je je groep via een app of een linkje hebt uitgenodigd, kun je pas uitnodigingen invullen tijdens het namen trekken. Let er op dat als je partners wilt uitsluiten, je bij beiden instelt dat ze de naam van de ander niet mogen trekken. Uitsluitingen opgeven is mogelijk bij een groep vanaf 4 personen.
 • Hoeveel uitsluitingen kan ik instellen?
  Dat hangt van de grootte van de groep af. Bij een grote groep kun je per persoon meerdere uitsluitingen instellen. Er verschijnt dan een extra keuzelijst achter de naam nadat de eerste uitsluiting is ingesteld.
 • Kan iedereen de ingestelde uitsluitingen zien?
  Dat kan de organisator zelf instellen op de groepspagina. De uitsluitingen zijn standaard onzichtbaar voor de groep.
 • Hoe kan ik een groep verwijderen?
  Je kan als organisator een groep verwijderen vanaf Mijn feesten door op het prullenbakje achter de groepsnaam te klikken. Dit kan alleen als de organisator is ingelogd met een wachtwoord.

Foutmelding

 • 'Dit e-mailadres is geblokkeerd'. Wat nu?
  Waarschijnlijk is je mailbox vol, ziet jouw mailprovider de e-mail als spam of bestaat het e-mailadres niet. Controleer het adres, maak je mailbox leeg en voeg drawnames@drawnames.be toe aan je lijst met Contactpersonen. Stuur vervolgens een e-mail naar hulp@drawnames.be om de blokkade te laten verwijderen.
 • De link in mijn mailtje werkt niet!
  Check of je internetverbinding werkt door een andere website te openen. Kijk dan of de website is verstopt in een scherm achter jouw mail. Als er staat dat de link niet (meer) geldig is, vraag dan de organisator je opnieuw uit te nodigen via zijn groepspagina.

Overig

 • Kan ik een gedicht uploaden of schrijven voor mijn getrokken naam?
  Je kan anoniem een gedicht uploaden of schrijven voor je getrokken naam door op de groepspagina op “Gedicht uploaden” te klikken. Iedereen die een gedicht heeft ontvangen, kan dit tijdens het feest op de groepspagina bekijken. De organisator moet de gedichten vóór het feest zichtbaar maken op de groepspagina. De schrijver van het gedicht blijft hierbij anoniem!
 • Ik wil namen trekken voor verjaardagen
  Dat kan het hele jaar door. Het beste kun je de datum van het feest steeds bijwerken naar de eerstvolgende verjaardag, zodat de groep actief blijft en niet automatisch wordt gearchiveerd.
 • Hoe lang blijft mijn groep actief?
  Als de datum van het feest is geweest en de groep een aantal maanden niet is bezocht door minimaal één van de deelnemers, wordt de groep gearchiveerd. Er kunnen vanaf dat moment nieuwe namen worden getrokken met de namen uit de groep, maar de oude groepspagina komt te vervallen.
 • Kan ik ook na kerst namen trekken?
  Ja, in het nieuwe jaar blijft Namentrekken.be gewoon open.
 • Ik wil mijn account verwijderen
  Stuur een mailtje naar hulp@drawnames.be vanaf het e-mailadres waarvan je het account wil verwijderen.
 • Lootjestrekken.nl
  Kom je uit Nederland? Ga naar www.lootjestrekken.nl (Lootjes Trekken voor Sinterklaas | Kerst).
Je kunt ons ook bereiken op: